Rozbudowa wymuszona reformą - Beskidy News

Używamy plików cookie, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Korzystając z witryny, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Witaj,

Możesz zobaczyć informacje dotyczące tylko twojego powiatu, wybierając go z listy poniżej.

 

 

Wesprzyj nas na Patronite
patronite

 

 

Nie pokazuj więcej tego okna

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Szkoła w Międzyrzeczu Górnym ma nowy segment dydaktyczny z czterema klasami. Powodem rozbudowy stała się reforma edukacji.

Dobudowana część szkoły przeszła procedurę odbiorów budowlanych i została dopuszczona do użytkowania.

– Wakacje będą przeznaczone na przygotowanie klas lekcyjnych do nauki w nowym roku szkolnym, zostanie także zakupione wyposażenie. Dzięki tej inwestycji, w całości sfinansowanej z naszego gminnego budżetu, skończą się problemy z miejscem do nauki dla najmłodszych mieszkańców Międzyrzecza Dolnego i Górnego. Cieszę się, że udało się rozwiązać ten problem w stosunkowo krótkim czasie i od września uczniowie zyskają godne warunki do nauki – mówi wójt Janusz Pierzyna.

Konieczność rozbudowy szkoły wynikła z reformy edukacji, która zlikwidowała gimnazja, jednocześnie wydłużając o dwa lata naukę w szkołach podstawowych. Szkoła w Międzyrzeczu Górnym była za mała na przyjęcie dwóch dodatkowych roczników uczniów, dlatego wraz z wprowadzeniem reformy w 2017 r. zapadła decyzja o rozbudowie placówki.

Łącznie na wybudowanie dodatkowego segmentu budżet gminy przeznaczył ok. 2,1 mln zł. Segment składa się z 4 sal lekcyjnych, klatki schodowej oraz małej kotłowni, przeznaczonej dla tej części szkoły. Został dostosowany do głównego gmachu szkoły, podobnie jak on ma również dwie kondygnacje, łącznie mierzy 282 mkw. powierzchni. Przy okazji inwestycji został rozbudowany przyszkolny plac zabaw, zagospodarowano też teren wokół placówki.

Przygotowywana jest również budowa nowej sali gimnastycznej. Ma mieć 733,83 mkw. powierzchni użytkowej, boisko o wymiarach 16,5 na 27,5 mkw. oraz zaplecze z szatniami. Będzie gotowa do połowy 2021 r.

Udostępnij

1
0
1
Reklama

Pobierz bezpłatną aplikację

Informacje z Twojego powiatu na wyciągnięcie ręki.

Google Play

Logo Beskidy News
Masz dla nas informacje? Newsy? Widziałeś lub słyszałeś coś ważnego? Chcesz, aby Twoją sprawą zajął się reporter? Daj nam znać. Dyżurujemy całą dobę, reagujemy od razu.

 

Imię i nazwisko (*)
Podaj imię i nazwisko
E-mail (*)
Podaj adres e-mail
Temat (*)
Podaj temat
Wiadomość (*)
Napisz wiadomość
Załącznik
Dodaj załącznik
(gif, jpeg, jpg, png, zip)
Captcha (*)
Rozwiąż captchę