Jedna z najważniejszych DJ na świecie, z Żywca! - Beskidy News

Używamy plików cookie, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Korzystając z witryny, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Witaj,

Możesz zobaczyć informacje dotyczące tylko twojego powiatu, wybierając go z listy poniżej.

 

 

Wesprzyj nas na Patronite
patronite

 

 

Nie pokazuj więcej tego okna

Reklama

Całkiem niekrótka byłaby lista znanych w świecie artystów, pochodzących z naszego regionu. Przeczytajcie poniżej o jednej z takich osób. 

Minęło sylwestrowe szaleństwo, ale przed nami jeszcze długi czas zabaw karnawałowych, również tych tanecznych. Bawiący się przy muzyce klubowej mogą mieć możliwość transu przy bitach znanej w świecie „didżejki”, żywczanki z pochodzenia.

Któż to?

Prawdziwe nazwisko Magdy DJ to Magdalena Chojnacka. Uznawana jest za pierwszą damę polskiej muzyki elektronicznej i jedną z najważniejszych DJ-ek na świecie. Jest jedynym polskim artystą, który miał możliwość nagrania płyty dla kultowej wytwórni Fabric. Ma też swój udział w drugiej godzinie Essential Mixu, nagranego back to back z Loco Dicem. Za pierwszą godzinę tego seta odpowiadali wspólnie Richie Hawtin i Dubfire.

Ona stąd

Magdalena Chojnacka urodziła się w 1975 roku w Żywcu. W wieku 9 lat wyemigrowała wraz z rodziną do USA - najpierw do Teksasu, a następnie do Detroit. Tak wczesne i częste zmiany wywołały u niej łatwość przystosowywania się do nowych warunków, a także odebrały pojęciu „dom” konkretnego znaczenia. Szybko stała się obywatelką świata. Jak sama mawia, „dom jest tam, gdzie aktualnie jest jej serce”.

Za barem, za konsoletą

Najpierw pracowała w barze, ale znajomi namawiali ją na odważny ruch i pokazanie, co potrafi za DJ-ską konsolą. Szybko okazało się, że przyszła Magda DJ ma nie tylko prawdziwy talent, ale i zaraźliwy entuzjazm. Matka namówiła ją na podjęcie studiów grafiki w Nowym Jorku. Nie ukończyła ich, ale tam uświadomiła sobie, że to jednak muzyka jest dla niej najbardziej właściwą drogą i formą artystycznego wyrazu.
Wróciła do Detroit i spotkała tam sławę muzyki elektronicznej, Richiego Hawtina. Występowała też na lokalnych scenach i zaczęła interesować niemieckim minimalem. Wszystko to przypadło do gustu Hawtinowi i Magda zaczęła towarzyszyć mu podczas jego tras koncertowych po USA i Europie. Było to około 1996 roku.

Elastyczność

Nowe tysiąclecie przyniosło ze sobą nowe możliwości w muzyce klubowej - przede wszystkim masowe wykorzystanie laptopów i samplerów. Powstała bariera pomiędzy tradycyjnymi DJ-ami, a tymi korzystającymi z nowinek technicznych. Magda szybko opowiedziała się po tej drugiej stronie. Dzięki temu rzesze jej fanów wciąż się powiększają.
W 2003 roku pojawiły się jej pierwsze produkcje w ramach grupy Run Stop Restore. Magda znana była przede wszystkim z produkcji w wytwórni Richie Hawtina M_nus. Na jednej z nich pojawiła się m.in. w 2006 roku kompilacja mixów She's a Dancing Machine. Składający się z 72 utworów album zajął szóste miejsce w zestawieniu niemieckiego magazynu muzycznego Raveline, w kategorii „czytniki sonda - najlepszy album 2006 roku”. Pracowała przez długi czas u Richiego Hawtina w Berlinie, jednak w 2011 roku Królowa Minimal opuściła swoją długoletnią wytwórnię – M_nus - i mentora Richiego Hawtina, by założyć, wraz z Markiem Houle i Troyem Pierce'em, własną wytwórnię Items & Things.

Wybrana dyskografia

Albumy i miksuj kompilacje 
2006: Magda - She's A Dancing Machine ( M_nus )
2009: Magda - Fabric 49 (Fabric London)
2010: Richie Hawtin z udziałem Magdy i Troy Pierce - Making Contact (M_nus)
2010: Magda - Od upadłej strony (M_nus)

Single i EPs 
1999: Detroit Grand Pubahs / Run Stop Restore / MAS 2008 - The Mad Circus EP (Throw)
2004: Uruchom Zatrzymaj przywracanie - Geometria (M_nus)
2005: Magda - Stop (M_nus)
2009: Click Box vs. Run Stop Restore - Helen In The Cellar (M_nus)

Remiksy
2004: DJ Minx - A Walk In The Park (M_nus)
2005: Slacknoise - Wanda's Wig Wax (Underl_ne)
2006: Anja Schneider & Sebo K - Side Leaps (Magda Remix) (Mobile)
2007: Louderbach - Reflected (Liquid Acid Remix) (Underl_ne)
2009: Depeche Mode - Wrong (Magda's Scallop Funk Remix) (Capitol Records)

 

Udostępnij

19
+14
5
Reklama
Reklama

Pobierz bezpłatną aplikację

Informacje z Twojego powiatu na wyciągnięcie ręki.

Google Play

Logo Beskidy News
Masz dla nas informacje? Newsy? Widziałeś lub słyszałeś coś ważnego? Chcesz, aby Twoją sprawą zajął się reporter? Daj nam znać. Dyżurujemy całą dobę, reagujemy od razu.

 

Imię i nazwisko (*)
Podaj imię i nazwisko
E-mail (*)
Podaj adres e-mail
Temat (*)
Podaj temat
Wiadomość (*)
Napisz wiadomość
Załącznik
Dodaj załącznik
(gif, jpeg, jpg, png, zip)
Captcha (*)
Rozwiąż captchę